…θα σε ονομάσω ονειρολόγιο. Εγώ μιλάω, εγώ γράφω, εγώ σβήνω, εσύ ακούς, εσύ σωπαίνεις. Μακάρι να ήταν αλλιώς. Μόνο σου θα είσαι ένα απλό πρόχειρο. Μην το παρεξηγείς όμως αυτό. Ανάλογα με το τι νιώθω, θα αποκτάς δύναμη. Θα ορίζεις τη χαρά μου, τη δημιουργία και θα αποτελείς το θησαυρό μου. Σε’ σένα θα αποτυπώσω το περιβάλλον μου με λέξεις. Γιατί κάθε λέξη είναι χίλιες εικόνες, αν ο αφηγητής και ο ακροατής δε φοβούνται τη φαντασία. Εμείς θα την κάνουμε την επανάσταση. “Και αν είναι το σήμερα νωρίς, το αύριο μπορεί και να μην είναι αργά…”

Με τον τρόπο αυτό θα με γνωρίσεις και στο τέλος, θα μπορούν να γνωρίσουν και εσένα άλλοι. Θα μου πεις όμως, ότι εγώ είμαι εσύ. Λάθος! Εδώ γράφει ένας άλλος εαυτός, ο επαναστάτης, ο ρομαντικός, ο “συμπαθητικός”. Εγώ, μακριά από τις λευκές σελίδες σου, το παρθένο σώμα, είμαι άλλος. Ποιος; Δεν ξέρω και ούτε θέλω να γνωρίσω. Μας ενδιαφέρει το εδώ, φίλε.

Μάθαμε λοιπόν τους πρωταγωνιστές. Τώρα ο χρόνος και ο τόπος. Τα πάντα θα είναι δημιουργία του συναισθήματος, της ψυχής. Άρα θα πούμε τόπο την ψυχή και χρόνο, δεν ξέρω. Η ιστορία αρχίζει και τρέφεται από διάφορες ανάγκες. Άλλοι τις ονομάζουν απαισιοδοξία, άλλοι τρέλα. Εγώ θα τις αποκαλέσω απογοήτευση. Θα έχουμε λοιπόν και συντροφιά μία θηλυκή ύπαρξη, την απογοήτευση. Για αρχή είμαστε αρκετοί, άλλωστε τι χρειάζεται; Η έμπνευση (απογοήτευση), το μέσο (εσύ) και ο παθών (εγώ). Ξέχασα και κάποιον στόχο. Ας τον ονομάσουμε λύτρωση…

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Τι ‘ναι χαρά και τι ‘ναι λύπη,
τι ‘ναι τέλος τι αρχή˙
μεσ’ το άπειρο των σκέψεων
στου θεάτρου τη σκηνή.

Τι ‘ναι πόνος και τι χάδι,
τι κατάρα, τι ευχή˙
μεσ’ τη νιότη που κοιμάται,
μεσ’ το λάθος που ευημερεί.

Δεν ξέρω τι ν’ απαντήσω˙
όλα σχετικά στη ζωή˙
και όταν γυρνάω στον καθρέπτη,
βλέπω έναν κλόουν που θρηνεί.

Τι ‘ναι ψέμα, τι αλήθεια˙
τι καλό και τι κακό˙
μεσ’ το πάθος που το πνίγεις,
μεσ’ του ονείρου το φραγμό.

Δεν ξέρω τι ν’ απαντήσω,
μία μάχη άνιση η ζωή
και όταν διαβάζω ό,τι γράφω,
βλέπω το θύτη ν’ απορεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: